Waarom een pubercoach?

Wanneer je als ouder merkt dat je de grip op je kind aan het verliezen bent en dat het contact steeds slechter wordt. Dat je je kind niet meer kunt bereiken en je je zoon of dochter niet meer herkent. En dat je puber zich niets meer lijkt aan te trekken van jouw mening en adviezen terwijl je vroeger altijd zo goed met hem of haar kon praten. En dat je jezelf continue afvraagt wanneer en waar het mis is gegaan terwijl je altijd zo bewust met je kind bezig bent geweest. 

Wanneer je als puber het gevoel hebt dat niemand je begrijpt. Zelfs je ouders niet terwijl ze dat vroeger wel deden. Dat je het druk hebt in je hoofd omdat je op school je best moet doen en ook nog een bijbaantje hebt en soms ook nog wil sporten en met je vrienden wil chillen. Dat je het gevoel hebt dat je nu al moet weten wat je later gaat doen terwijl je nog geen idee hebt wat je eigenlijk leuk vindt. Maar dat het wel aan alle kanten van je verwacht wordt. Wanneer je je vaak rot voelt en niet weet waarom. En ineens boos wordt zonder aanleiding. Of dat je 's ochtends je bed niet uit komt en geen zin hebt om de dag te beginnen.

We weten allemaal dat de puberteit maar een fase is die vanzelf weer overgaat, en tóch wanneer we er middenin zitten lijkt het nooit meer goed te komen. Hoe kan je lieve, behulpzame zoon of dochter veranderd zijn in die draak van een kind die overal tegenaan schopt en nergens interesse voor lijkt te hebben? Het komt écht goed, later kunnen zowel ouder als kind zich waarschijnlijk niet meer voorstellen wat voor een rare fase die puberteit toch is geweest. Maar soms is hier wat hulp voor nodig. Dit kan zijn om wederzijds begrip te kweken maar ook een luisterend oor zonder oordeel kan heel bevrijdend zijn. Iedereen heeft zijn eigen verhaal.

Wat is de werkwijze van de pubercoach?

Er zal altijd een intake gesprek van 30 minuten plaatsvinden met de ouder(s)/verzorger(s), de jongere en de pubercoach. Aan dit gesprek zijn geen kosten verbonden. Tijdens dit gesprek zal gekeken worden of er een "klik" is tussen de coach en de jongere. Na dit gesprek zal er door beide partijen besloten worden om de gesprekken wel of niet te gaan starten. Het is belangrijk dat er een connectie is om het traject tot een goed einde te brengen. De gespreksduur is 60 tot 90 minuten en er zullen gemiddeld 6 tot 8 sessies plaatsvinden. Dit gaat altijd in overleg en kan tussendoor bijgesteld worden. Ergens in het midden van het coachingstraject zullen de ouders/verzorgers bijgepraat worden. Vanzelfsprekend zullen zaken die de jongere en de coach in vertrouwen besproken hebben niet gedeeld worden met derden mits de jongere hier expliciet zijn of haar toestemming voor geeft.